Not logged inRX8NL.COM
Forum Help Search Register Login
Up Topic Techniek en prestaties / Electronica/audio/video / GROM Audio inteface, persoonlijke review
- By FricoRico (Powerposter) [nl] Date 16-08-2012 22:16 Edited 16-08-2012 22:21
Hallo allemaal,

Ik ben relatief nieuw hier, en ook een nieuwe REX rijder. Maar ik wil toch graag mijn steentje bij dragen aan de community, ik heb nu sinds een maand of 2-3 een GROM audio interface in mijn auto ingebouwd zitten in combinatie met een bluetooth uitbreiding op het kastje. Ik zie vaak dat er mensen zijn die een post maken over welke interface te nemen, maar ik kom haast nooit een review tegen van mensen die eentje al een tijdje in bezit hebben.

Ik heb mijne via de Amerikaanse eBay besteld via de volgende url:
http://www.ebay.com/itm/380449327994?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649#ht_2812wt_946

Er moeten dan wel invoerrechten betaald worden, en ook de verzend kosten zijn aan de forse kant. Misschien dat het verstandig is om via de GROM website zelf te bestellen, overigens is de verkoper op eBay wel de echte GROM fabrikant, maar dit had ik later pas door. Naast de interface moet je ook de aansluitingen van de interface zelf los bestellen, deze zijn veel goedkoper en werden bij mij netjes in 1 pakketje mee geleverd (in 1 winkelmandje besteld en afgerekent). Ik betaalde daardoor eerst teveel verzendkosten, maar die werden automatisch terug verrekent door het bedrijf, nog geen dag later. Keurig netjes! Ik heb zelf een bluetooth kit besteld, met microfoon is dat. En een USB interface voor de Galaxy S toestellen.

Na een tijd te wachten tot die er dan eindelijk was ben ik meteen de volgende ochtend begonnen met inbouwen, de interface heeft in totaal 2 ingangen, en 1 uitgang. De uitgang kan aan de achterkant van de RX-8 radio aangesloten worden door middels de bijgeleverde kabel. In mijn geval nam de fabrikant zeer snel na mijn bestelling contact met mij op over welke auto ik had (aangezien de interface op meerde auto's werkt). Het inbouwen vergt wat gedult, dit ligt niet aan de interface zelf, maar aan de manier hoe Mazda de radio heeft ingebouwd. Allereerst dient de bovenkant los gehaald te worden van het middenconsole, als je een OEM navigatie hebt zul je meteen tegen het grootste probleem van de operatie aanlopen.

Mazda heeft gekozen voor connectors die bijna onmogelijk los te halen zijn, het zijn werkelijk de slechtste connectors die ik ooit heb gezien. Na veel priegelen met schroevendraaiers lukt het dan toch om de stekker van de navigatie los te peuteren zonder hem te slopen. Daarna zul je weer effe stoom kunnen afblazen, en verder je auto kunnen demonteren zonder grote problemen. Totdat je bij het stuk komt waar je je radio uit je dashboard kan trekken, hier kom je helaas dezelfde connector nogmaals tegen, dit keer aangesloten op je klimaat controle met een VEEEEEL te kort kabeltje om uberhaupt meer dan 10cm speling te krijgen. Je hand moet je echt in het gat proppen samen met het kleinste schroevendraaiertje wat je kunt vinden. Na heel veel gescheld en getier zul je zegen vieren, de rotste connectors heb je gehad en je kan nu bijna de uitgang kabel van je interface aansluiten.

Ik ben met de totale klus 3 uur bezig geweest, waarvan 45 minuten met de klimaat controle stekker. Het in elkaar zetten was een stuk sneller, binnen 20 minuten zat alles er weer in en vast geschroefd. De interface kabel loopt achter de radio langs naar het handschoenen vakje, daar zich achter het handschoenen vakje de interface vast geplakt en tie-wrapped. Daar zit ook mijn bluetooth ontvanger vast geplakt, aan de bluetooth controller moet je een microfoon aansluiten, je kan namelijk ook bellen. Mijn microfoon zit aan de sponning van mijn voorruit vast, aan de bestuurders kant. De kabel is lang genoeg om ongezien achter mijn dashboard te lopen en via het binnenwerk van de sponning zelf omhoog te lopen. Mijn USB aansluiting voor me telefoon ligt direct in het handschoenen vakje.

Het enige wat ik nu hoef te doen is twee keer op mijn CD knop op de radio te drukken, dan gaat hij in externe modus in plaats van CD. Je hebt dus geen CD met stilte nodig om muziek te kunnen spelen, dat vond ik wel belangrijk. Ik gebruik de bluetooth aansluiting het meest. Als je je telefoon wil verbinden heb je 4 minuten de tijd na het inschakelen van je radio om het bluetooth apparaat te vinden. Dit hoef je natuurlijk maar 1 keer te doen! Via je stuur kun je je muziek bedienen, net als zoals bij je radio. Ook apps als Spotify werken daar gewoon mee, en de kwaliteit is subliem, beter dan ik had gehoopt.

Zodra je gebeld wordt kun je opnemen door het pijltje om hoog te drukken, en weigeren door naar beneden te drukken. Ook hier is het geluid glas helder, en volgens de persoon aan de andere lijn ben je goed te verstaan. Gelukkig maar!

Ik zou graag foto's met jullie delen, maar aangezien er niet bijzonder veel te zien is behalve een microfoon is dat natuurijk een beetje gekkigheid. Als ik alles op een rijtje zou moeten zetten over het inbouwen algemeen en de kwaliteit van het apparaat komt dat uit op het volgende:

Plus punten:
+ Super kwaliteit.
+ Eerlijke, duidelijke verkoper.
+ Veel verschillende aansluitingen (USB Stick (standaard), iPod/iPhone/iPad, Samsung Galaxy SI / SII, bluetooth).
+ Niet veel duurder dan andere (mindere) interfaces.
+ Werkt vlekkeloos.
+ Song weergave in display via USB en telefoon kabel aansluiting.

Min punten:
- Had graag wat minder irritatie met inbouwen (tools mee geleverd?).
- Verzendkosten wat aan de hoge kant.
- Importeren duurde eeuwen (bedankt Nederlandse douane!!!).
- Geen song weergave in display via Bluetooth.
- Geen SD kaart aansluiting mogelijk (denk ik).

Al met al een aanrader in mijn ogen!
- By Knet (SuperForumposter) [be] Date 18-08-2012 21:39
Mooie review, maar even een melding voor diegene die dit ook willen. Aangezien je op dezelfde manier de externe modus van cd moet selecteren voor iets te kunnen horen, zal dit ook niet werken met bepaalde firmwares van de radio, alles boven de 9.55 werkt uitgezonderd de 9.81 en de 10.01.

Het staat al genoeg op dit forum vermeld, maar voor diegene die niet willen zoeken zet ik het hier even bij :)
- By FricoRico (Powerposter) [nl] Date 19-08-2012 21:43
Bedankt, dat is inderdaad een goed punt wat ik even was vergeten te melden. Ik zou eerlijk gedegradeerd niet eens weten welke versie ik heb..
Up Topic Techniek en prestaties / Electronica/audio/video / GROM Audio inteface, persoonlijke review

Powered by mwForum 2.29.7 © 1999-2015 Markus Wichitill