Not logged inRX8NL.COM
Forum Help Search Register Login
Up Topic Techniek en prestaties / Electronica/audio/video / Externe mp3 player met bluetooth streaming en carkit
- By Yougoboss (Deelnemer) [nl] Date 28-11-2009 14:45
Een groot struikelblok bij de koop van de Rx-8 vond ik toch wel dat ik mijn JVC avx-33 niet kon omzetten en ik terug moest gaan naar CD's en ook de bluetooth functie van de radio moest gaan missen. Nu weegt dit natuurlijk niet op tegen het rijplezier, maar toch.
Nu ben ik eens gaan zoeken wat er allemaal voor after-market systemen op de markt zijn gekomen en kwam ik de in China gefabriceerde Xcarlink tegen ( ook bekend onder de naam Zemex). Dit is een kastje dat je op standaard fabrieks radio's kunt aansluiten en je dan de mogelijkheid geeft om mp's vanaf Ipod's, usb sticks, SD-cards of externe usb harddisks af te spelen. Er zit ook een mini usb aansluiting op, waar je een 3,5 inch line in op kunt aansluiten. Maar wat blijkt nu, ze hebben ook een carkit systeem ontwikkeld dat je via deze mini usb poort kunt aansluiten. Het goede nieuws is, dit systeem is beschikbaar voor de Rx-8, het mindere is dat het afhankelijk is van de softwareversie van je radio. Onderstaand haal ik de site : Mazda RX-8 (ab Baujahr 2004-2006 - SW v.9.55 - 9.99) en van een andere :

NOTE for 2004 Mazda RX-8: The factory headunit's firmware revision must be 9.55 or greater. The unit will not work on earlier firmware revisions or with 9.81 or 10.01. To find out which revision your Mazda RX-8 has, make sure the radio (FM) is turned on, then press and hold "TEXT." Then, also press and hold "1" at the same time for a few more seconds. The LCD should then report your firmware version.

Via de "TEXT" en de "1" toets gelijktijdig in te houden verschijnt de software versie.
Nu bleek dat het 2004 model software versie 9.41, 9.47, 9.53 en 9.55 heeft. Ik had het geluk dat ik dus de 9.55 heb en meteen besloten dit systeem incl de bluetooth uitbreiding aan het schaffen. Kosten waren 180 euro, daar kon ik goed mee leven voor deze uitbreiding.

Inmiddels heb ik het systeem een 3 weken in gebruik en ik ben er maar wat blij mee.
Je sluit het systeem aan op de externe cd-wisselaar poort achter op je fabrieksradio. De normale cd wisselaarsfuncie blijft ook behouden!
Daarna krijg je een "EX" optie op je fabrieksradio, waarna je de mp3's kunt afspelen. Voor onze radio geldt dat je mapjes met "CD01....CD06" moet aanmaken. Meer herkent hij er niet, omdat de radio denkt dat het nog een cd-wisselaar is. In deze mapjes kun je dan 99 mp3's kwijt. Meer kan het display van de radio niet aan...
De stuurbediening blijft ook behouden en door de mappen scrollen gebeurt nog steeds via de disk + en - knoppen. Ook de fast forward blijft behouden. Daarnaast blijft de positie van afspelen behouden en zal de radio de volgende keer gewoon verder gaan waar hij gebleven was.

Door de bluetooth functie is het ook mogelijk om muziek te streamen vanaf je telefoon (mits deze het A2DP protocol ondersteunt). Mocht een gesprek binnenkomen stopt de mp3 en hoor je een beltoon. Opnemen, opleggen en weigeren kun je door op de knop van het bluetooth kastje te drukken of op de ">>-toets" van de radio te gebruiken.

Wat niet werkt is het volgende nummer aanroepen bij het streamen vanaf je telefoon. Hier zul je toch echt je telefoon bij moeten gebruiken. Lang leven de htc telefoons met overzichtelijk touchscreen...
Daarnaast werkt de carkit ook alleen maar indien je de radio in de "EX" mode hebt staan. Hij zal niet overschakelen naar deze modus.
Tot nu toe wil hij af te toe de weg kwijt zijn indien ik een mix van pakweg 2 uur af probeer te spelen. Hij leest soms de mp3 niet of weet niet meer waar hij gebleven is.
Uiteraard zul je ook hierbij geen artiest en titel weergave gaan zien, dat is door het missen van de RDS fuctie in de RX-8 ( of heeft alleen de Amerikaanse uitvoering dit gemis?)

Ik kan met deze tekortkomingen wel leven, de carkit vind ik zelf van een prima kwaliteit, gesprekken komen helder over de bose set binnen.

Voor ik begon met het demonteren van de radio heb ik op internet een handleiding gevonden en deze op een paar punten aangevuld samen met de montage van de Xcarlink
Deze is hier te downloaden : http://www.megaupload.com/?d=74Y5DEB7

Succes,
gr. Hugo
- By Faxie (Rotary SuperSpammer) [nl] Date 28-11-2009 16:37
Er zijn DIN ombouwkits te koop anders voor de RX8. Dan had je je JVC wel kunnen gebruiken.

Ik heb zelf zo'n kit met een Alpine IVA w202r.
- By Niels (Deelnemer) [nl] Date 29-11-2009 18:12
Ik mag mezelf sinds woensdag ook de gelukkige bezitter van een Nordic Green RX-8 uit 2006 noemen.
Eerste optie zal ook een Xcarlink voor mijn iPhone worden.

Vanmiddag de US forums al doorlopen en toen ik zojuist er eentje wou bestellen kwam ik eigenlijk geen enkele dealer in Nederland tegen.
Heb jij heb uit het buitenland gehaald?
- By Faxie (Rotary SuperSpammer) [nl] Date 29-11-2009 20:43
Ik heb 'm uit Amerika gehaald. De dollarkoers is wel gunstig nu ;)

In NL zul je eigenlijk weinig RX8 spul vinden. Kan je beter in Duitsland of Amerika kijken.

Ik zie dat je uit Yrseke komt. Onderhoud bij Hoebeke toevallig?
- By Melkie (Rotary SuperSpammer) Date 29-11-2009 21:48
Welkom en gefeliciteerd, Niels!
- By Twan (Powerposter) [nl] Date 13-05-2010 17:45 Edited 13-05-2010 17:52
Naar aanleiding van deze thread heb ook ik een XCarlink gekocht.
In mijn geval besteld bij Maxxcount in duitsland. Betaling via CC en levering via GLS binnen een paar dagen.
Keurig inclusief handleiding en FAQ.

http://www.maxxcount.de/maxxcount/cms/page/A14057.html

Inbouw is eventjes wat werk, ben er ruim 2 uur mee zoet geweest.
Maar zonder het document van Yougoboss hierboven was dat zonder meer veel langer geweest. :)

De geluidskwaliteit is dik in orde en daar ben ik heel blij mee.
- By Niels (Deelnemer) [nl] Date 24-05-2010 21:47
Hugo en Twan...

Bij mij is de geluidskwaliteit en dan met name de hoge tonen via Bluetooth aanmerkelijk beter dan wanneer ik hem via de dockconnector aansluit.
Is dat bij jullie ook? Ik zou eigenlijk verwachtten dat het met een kabel juist beter zou gaan dan via 'de lucht'.

Ook ben ik er nog niet achter waar ik mijn microfoontje nu het beste kan installeren. Overal geeft hij eigenlijk storing over de boxen wanneer ik via mijn bluetooth carkit aan het bellen ben. Hoe hebben jullie dat opgelost achter je stuur geplaatst of bij je achteruitkijk spiegel? Of ben ik misschien niet de enige met dat probleem?

Meteen even een waarschuwing voor de mensen die graag expirimenteren met nieuwe software op je iPhone of iPod touch.
Heb sinds een weekje de nieuwe betaversie van het nieuwe iPhone OS4 beta 4 op mijn iPhone geĆÆnstalleerd en sindsdien gaat alles de uitgang selecteren niet meer zo fijn, soms heb ik wel bedieningsmogelijkheden via Ext. 1 maar soms moet ik hem eerst disconnecten en daarna gaat alles weer prima. Heb er alle vertrouwen in dat het in een final release weer helemaal goed komt, maar iets is er nu nog anders in vergelijking met 3.x.x versies.
- By Twan (Powerposter) [nl] Date 08-06-2010 20:12
Ik gebruik de XCarlink uitsluitend via SD en USB.  Tevens heb ik de bluetooth optie er niet bijgekocht.
Via de docking connector gebruik je waarschijnlijk een analoge aansluiting, wat het kwaliteitsverlies zou kunnen verklaren.

Luisteren via bluetooth geeft trouwens ook kwaliteitsverlies omdat er weer een A2DP codec in de verbinding zit.
- By 1_Petje (Beginner) [nl] Date 10-06-2010 16:10
Hallo,

Hugo, je vertelt over je ervaring met de Xcarlink. erg interessant allemaal, ik heb een vraagje over het bluetooth-kastje. Je verteld dat je kan opnemen, opleggen, en kunt weigeren via de knop van het bluetooth-kastje of de >>-knop. Hoe werkt dit precies? Ik bedoel eigenlijk meer, hoe weet dat kastje dat ik het inkomende gesprek wil weigeren in plaats van beƫindigen?

misschien zijn er andere mensen die dit toevallig wel weten?
- By Yougoboss (Deelnemer) [nl] Date 12-06-2010 12:20
Toevallig de handleiding in de buurt. Blijkt dat weigeren betekend om 3 sec. de >> toets in te drukken. Tot nu toe weiger ik niet ( alleen op en neerleggen), aangezien ik mijn telefoon niet in een houder heb en zodoende niet zie wie er belt :)
Tot nu toe nog steeds tevreden. Enige nadeel is dat de carkit alleen werkt indien de radio in de "EX" modus staat, maar dat is nu bijna altijd of ik moet toevallig al radio luisteren. Wat me ook nog opvalt is dat mijn HTC de verbinding niet altijd goed maakt. Maar dit kan ook een adroid iets zijn. Ik moet dan de bluetooth een keer uit en aan zetten. Audio streaming gaat ook prima. De mp3 stopt met spelen en schakelt direct over naar het geluid van te telefoon. Klinkt best oke voor een after market product uit China!
- By 1_Petje (Beginner) [nl] Date 15-06-2010 20:44
Dankjewel, toch weer pluspuntje, kan alles mooi uit het zicht gebouwd worden. toch vind ik het jammer dat er niet meer interactie is tussen de mobiel en de auto, voorkeuze nummers ofzo, laatst gebeld dat soort dingen.
Up Topic Techniek en prestaties / Electronica/audio/video / Externe mp3 player met bluetooth streaming en carkit

Powered by mwForum 2.29.7 © 1999-2015 Markus Wichitill